Suji ka kesari halwa. Today I share with you my new recipe Sooji/ Samolina ka halwa. it is also called Rawa ka halwa or Poori Ka Sath Kanay Wala Halwa. Heat ⅓ cup ghee in a kadai or a thick bottomed pan. Keep the flame to a low or medium-low.
It is known as sheera in Maharashtra, Karnataka and some At home we usually make this for Pooja and then it is shared with friends & family. Sheera or suji halwa is the richer version of rava kesari. the recipe for suji ka halwa is very similar with the texture to popular rava kesari. however the recipe procedure and taste are completely different finally do check out my other festival and vrat related recipes collection from my website with this post of suji ka halwa. it mainly includes, sabudana. Semolina, when made sweet, is called sheera. You can have Suji ka kesari halwa using 7 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Suji ka kesari halwa
- It's 1 of कप महीन वाली सूजी (fine semolina).
- You need 1/2 of कप घी.
- Prepare 3/4-1 of कप चीनी.
- It's 4 of कप पानी.
- It's 2-3 of चुटकी केसर.
- Prepare 4-5 of हरी इलाइची.
- It's 1/4 of कप कटा हुआ सूखा मेवा.
Several variants of this dish are available under other names in various parts of India. Suji ka halwa is delicious and easy making pudding, made with suji and sugar, dryfruits. Author : Vahchef Main Ingredient : Semolina. Ingredients used in Suji Ka Halwa (Semolina Pudding).
Suji ka kesari halwa step by step
- केसर की लड़ियों को कूट लें और आघा कप पानी मे घोल लें। धीमी आंच पर कड़ाही रख लें। अब कड़ाही में घी डालें ।.
- एक दुसरे बर्तन में चीनी और पानी को लें और मध्यम से तेज आंच पर रखें और उबाल आने दें। उबलते हुए पानी में केसर का घोल डालें।.
- जब घी गरम हो जाए तो सूजी डालें और चलाते रहे।अब इसमे काजू और बादाम के टुकङे डाले और चलाते रहे।.
- जब पानी चीनी का मिश्रण उबलने लगे तो आंच को धीमा कर लें। जब सूजी के दानों का रंग बदलने लगे और काजू बादाम भी हे सुनहरे रंग का हो जाए तब उबलते हुए चीनी-पानी के घोल को मिलाए।.
- सूजी के मिश्रण को जल्दी करछी से हिलाते रहें जब तक मिश्रण गाढ़ा ना हो जाए और पैन के किनारों को छोड़ने ना लगे।.
- हलवा को किसी ढक्कन से ढकने के बाद किसी भारी चीज़ से ढक्कन को दबा दें।गैस बंद कर दें और रवा केसरी को 5-6 मिनट तक स्टीम (steam) होने दें।.
- अब ढक्कन हटा दें और कटे हुए मेवे से सजा कर गरम या ठंडा रवा केसरी परोसें।.
- Tips: रवा केसरी का सवाद बढ़ाने के लिए आप इसमे दूध का उपयोग भी कर सकते है। सूजी, घी, चीनी, पानी की नाप के लिए एक ही नाप का कप इसतमाल करे।.
Suji ka halwa recipe is the most popular halwa in our country. It is very easy and quick recipe and its ingredients are easily available in every household. Semolina or Suji is cooked with sugar syrup and cooked properly on slow heat for some time. Sooji ka halwa was made in home whenever we wanted to have something sweet. She didn't even add cardamom powder.
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